UA-150268235-1 Pojem zvaný autorská slepota
top of page

Pojem zvaný autorská slepota

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč jsou ve vašem textu chyby, i když jste ho po sobě přečetli aspoň 10×? Může za to tzv. autorská slepota.


Co je to autorská slepota

Jde o celkem zákeřný jev, který se čas od času stává každému, kdo píše nějaké texty. Autorská slepota způsobuje, že si nevšimneme překlepů, chybějících znamének, krkolomného slovosledu, dvou stejných slov za sebou nebo pravopisných chyb.


Jsme jenom lidé a tento jev se nevyhýbá ani těm, kteří se psaní věnují pravidelně – tedy ani novinářům, copywriterům nebo dokonce korektorům, i když těm pravděpodobně unikne méně chyb než lidem, kteří se psaním běžně nezabývají.


Výzkum z Cambridge University

A čím to vlastně je, že jsme schopni přehlédnout chyby ve vlastním textu? Je to tím, že náš mozek přesně ví, jakou myšlenku jsme chtěli vyjádřit. Při čtení námi napsaného textu se tolik nesoustředíme na detail jako spíš na celek. K tomu, že si nevšimneme vlastních chyb, velmi často dochází v případech, kdy něco dokola předěláváme a přepisujeme. I když už to ostatním nemusí dávat smysl, my to chápeme, protože my přece víme, co jsme celým textem chtěli říct.


Určité vysvětlení autorské slepoty najdeme v tomto textu, který před více než 15 lety obletěl svět internetu:

V suoivsoltsi s vzýukemm na Cmabridge Uinervtisy vlšyo njaveo, že nzeáelží na pořdaí psíemn ve solvě. Jedniná dleůitžá věc je, aby blyy pnvrí a psoelndí pímesna na srpváénm mstíě. Zybetk mžůe být totánlí sěms a ty to přoád bez porlbméů peřčetš. Je to potro, že ldiksý mezok netče kdažé pensímo, ale svolo jkao cleek. Zjíamvaé, že?

5 tipů, jak na ni vyzrát

Způsobů, jak se autorské slepotě vyhnout, je hned několik. Každý jsme ale jiný a každému může pomoct trochu něco jiného. Nezbývá než to vyzkoušet, případně využít kombinaci více tipů.


  • Jedno čtení nestačí Při prvním čtení si nejdříve utřídíte myšlenky a uvidíte text jako celek. Teprve při dalším čtení se můžete začít soustředit na detaily.

  • Získejte odstup Pokud to vaše časové možnosti dovolí, zkuste si od čtení dát aspoň krátkou pauzu. Až se k textu vrátíte a uvidíte ho s odstupem, může vám to pomoci vidět to, co jste dříve přehlédli.

  • Využijte automatickou opravu Nastavte si v textových editorech automatickou opravu textu. Je to opravdu skvělý pomocník na odhalení těch největších jazykových přešlapů – nedopsaných slov, překlepů, pravopisných chyb. Myslete ale na to, že tento nástroj rozhodně neodhalí vše a někdy také upozorní na něco, co ve skutečnosti chyba být nemusí.

  • Změňte formu Díky každé změně, kterou provedete, bude váš mozek text vnímat trochu jinak. Svůj psaný výtvor si můžete přečíst nahlas nebo třeba zazpívat. Budete ho najednou vnímat jinak, což vám pomůže odhalit další případné nedostatky, v tomto případě především ty stylistické. Nápomocná může být také změna fontu či barvy textu nebo převedení z elektronické verze na tištěnou.

  • Řekněte si o pomoc Víc očí, více úhlů pohledu, větší pravděpodobnost odhalení chyb. Není žádná ostuda nechat si své texty zkontrolovat. Ostatní váš text uvidí nezaujatě a můžou vám tak velmi dobře poradit. O pomoc můžete požádat kolegu, partnera nebo přímo korektora.



Osobní poděkování

O tom, že i člověk, který texty řeší takřka denně, může řešit problémy s autorskou slepotou, jsem se přesvědčila na vlastní kůži. Své texty přece velmi dobře znám – sama jsem je psala, četla a kontrolovala snad stokrát. I přesto jsem ale chtěla mít jistotu, že konkrétně texty v kartičkách Češtinářské špeky, jsou bez chybičky. Oslovila jsem tedy profesionálku, která se korekturám věnuje více než 15 let, paní Janu Sobotkovou. Ta mi pomohla texty sjednotit, podívat se na ně z jiného úhlu pohledu a, přiznávám, objevit nějaké ty jazykové nedokonalosti. :) Troufám si říct, že jsme si také neuvěřitelně sedly po osobní stránce. Taková kombinace se hledá opravdu těžko. Děkuji za vše.


1 068 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page